بلاگ

گیربکس حلزونی

یکی از ابزارآلاتی که کاربرد گسترده ای در صنعت دارد گیربکس است. از انواع گیربکس های پرمصرف در صنایع مختلف، گیربکس حلزونی می‌باشد که انواع مختلفی دارد و از جنس های فولاد، برنز و… ساخته شده‌ است.

نام گیربکس حلزونی از روی ظاهر آن انتخاب شده است، گیربکس حلزونی یا مکعبی از یک چرخ دنده مارپیچ و یک چرخ دنده دایره ای شکل ساخته می‌شود، که کاربردش در ساخت بسیاری از دستگاه های صنعتی است، همچنین حلزونی یکی از پر فروش ترین و پرکاربرد ترین نوع گیربکس در صنعت است؛ چرخ دنده این گیربکس ها به طور معمول از فولاد یا برنج ساخته می‌شود، به همین دلیل دارای صدای بسیار پایینی هستند. از گیربکس های حلزونی و مکعبی در ساخت انواع بالا بر و میکسرو… استفاده می‌شود.
تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا با کاربرد و مزایای گیربکس حلزونی آشنا شوید.

گیربکس حلزونی چیست؟

گیربکس های حلزونی از گیربکس های دو دنده هستند، که از دو قسمت مارپیچ و دنده تشکیل شده‌اند که معمولا قسمت مارپیچ از جنس فولاد و قسمت دنده از جنس برنز ساخته شده است. امروزه گیربکس حلزونی از پرمصرف ‌ترین گیربکس ها در ایران به شمار می‌رود. به دلیل اینکه این گیربکس ها نرم کار می‌کنند؛ کاربردهای متنوعی دارند که در ادامه این مقاله به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
گیربکس حلزونی مزایای زیادی دارد مانند: نصب عمودی و حتی ۹۰ درجه، استفاده آسان، برگشت ‌ناپذیر بودن، در دسترس بودن و قیمت پایین. ولی راندمان پایینی دارند. در میان انواع گیربکس ها، گیربکس حلزونی که کاربرد زیادی دارد را در مکانی که نیاز به کاهش سرعت بالا است می‌توان استفاده نمود.

 

مزایای گیربکس حلزونی

گیربکس حلزونی به راحتی مورد استفاده می‌گردد و بسیار مقرون به صرفه است. همچنین گیربکس حلزونی به علت طراحی تولید و ساخت این دستگاه قابلیت خور ترمز بودن را دارد.
از گیربکس حلزونی در انواع ماشین آلات، در معادن و حفرچاه ها، تولیدی های صنعتی و کارخانه ها، بالابرهای ساختمانی و در ماشین آلات و… استفاده می‌شود. داشتن صدای بسیار کم و کیفیت بالا از مشخصات مهم گیربکس حلزونی است و به دلیل حجم کم و بی صدا بودن در انواع صنایع کاربرد های گوناگونی دارد. جنس بدنه گیربکس حلزونی به دلیل ساخته شدن از آلومینیوم و سبک تربودن به دلیل قابلیت عدم بازگشت پذیری و قیمت بسیار خوبی که دارد، بسیار پر فروش می‌باشد.

۵ مورد از گیربکس های صنعتی حلزونی

۱- گیربکس حلزونی SEW:

این نوع گیربکس حلزونی از ماردون فولادی که سنگ خورده است و همچنین یک چرخ دنده حلزونی از جنس برنز ریخته گری شده است که باعث شده گیربکس ها با استفاده از این دو قطعه حرکت ‌کنند. ساختار و زاویه ی خروجی آنها دارای کاربری های زیاد است و همچنین به دلیل کارکرد نرم در سیستم های بالابر دارای کاربرد فراوانی هستند. این گیربکس ها در سیستم های انتقال مواد کوچک مانند کارخانه های کاشی و سرامیک کاربرد مورد استفاده قرار می‌گیرند.
از مزایای این گیربکس ها می‌توان به تعمیر و نگهداری راحت و آسان، عدم برگشت پذیری در نسبت های تبدیل بالای۳۰ و قابلیت نصب آنها در هشت حالت مختلف اشاره کرد. گیربکس حلزونی SEW در صنایع و بالابرها، کانوایرها و آسیاب های کوچک، پمپ های سیلندری، ماشین های بلوک و آجر، هواکش ها، میکسر های بشکه ای و بتن، خورد کن ها، ماشین آلات بسته بندی، لرزاننده، سیستم های انتقال مواد، دیزل ژنراتورها، کمپرسورها، کوره های صنعتی، گیربکس های صنایع غذایی، دستگاه نانوایی و دستگاه جابه جایی دارای کاربرد فراوان می‌باشند.

۲- گیربکس حلزونی VF :

این دسته از گیربکس ها به گیربکس دستی یا گیربکس کوچک نیز شناخته شده می‌باشند. گیربکس های VF از جمله گیربکس هایی هستند که قابلیت نصب در فضاهای کوچک را هم دارند. جعبه دنده این گیربکس به دو صورت قابل به حرکت در آمدن است که در حالت اوّل از هندویل و نیروی دست انسان برای به حرکت درآوردن استفاده می‌شود. جعبه دنده دستی چون سرعت کمی دارد، دارای اصطکاک کم و نیز صدای کمی می‌باشد. در نوع دیگر گیربکس حلزونی VF از قوای الکتروموتور استفاده می‌شود. این نوع گیربکس ها به صورت غیر مستقیم و با استفاده از کلاچ، کوپلینگ و… به الکتروموتور متصل می‌شوند و مورد استفاده قرار می‌گیرند.
از مهم ترین مشخصات این گیربکس می توان به برگشت ناپذیری و کارکرد نرم پروفیل دندانه های حلزونی اشاره کرد. قابل تغییر بودن جهت نصب و پایه ها به دلیل سادگی نصب و استفاده از پروانه های خنک کننده در VF250 و VF210 از دیگر مشخصات این گیربکس ها می‌باشند.

۳- گیربکس حلزونی MVF :

گیربکس حلزونی MVF به صورت مستقیم با الکتروموتور کوپل شده و از جنس فولاد آلیاژی بوده و سخت کاری شده تا مقاومت و بازدهی بهتری داشته باشد.

۴- گیربکس حلزونی FC:

از دیگر مدل های گیربکس حلزونی گیربکس های FC هسستند که برای کوپل مستقیم خروجی به دستگاه مصرف کننده می باشند و ورودی شافت و خروجی دارای فلنج است. همچنین این مدل از گیربکس ها کاربرد زیادی در میکسر دارند.


۵- گیربکس صنعتی حلزونی چدنی

از مهم ترین بخش هایی که در ماشین آلات و دستگاه های صنعتی وجود دارد، گیربکس صنعتی را می‌توان نام برد. گیربکس یا همان جعبه دنده وسیله ای است که موجب انعطاف و انتقال نیروی مکانیکی از منبع به مصرف کننده و باعث سرعت دورانی دستگاه می‌شود. این گیربکس های صنعتی بر اساس کارکرد در انواع مختلفی طراحی شده اند که پرکاربرد ترین آنها گیربکس حلزونی نام دارد.
گیربکس ها دارای دو نوع کاهش دهنده دور موتور و افزایش دهنده دور موتور هستند که از گیربکس حلزونی در بعضی مواقع که نیاز به کاهش دور موتور در نسبت های متفاوتی می‌باشد، مورد استفاده می‌گیرد. از ویژگی های منحصر به فرد گیربکس حلزونی، خود قفل کن می‌باشد که باعث توقف شدن گیربکس درمواقع کارنکردن عامل محرک می‌شود. بدین ترتیب این دستگاه ها توانایی دارند که به صورت چهار دنده هم تولید شوند.
گیربکس حلزونی چدنی و آلومینیومی و… انواعی از مدل های گیربکس هستند که جنس مواد بدنه متفاوتی دارند. گیربکس های حلزونی زیادی در اندازه و ابعاد مختلف وجود دارند که معمولا سایز ۲۵ تا ۱۵۰ را گیربکس های کوچکی می‌نامند که کاربرد آن ها در هوا فضا و موارد دیگری که دستگاه باید وزن کمی داشته باشد، بیشتر است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *